x Blijf op de hoogte via e-mail Geen reclame. Beloofd! Maximaal 2 e-mails per week
 
 

Volgen

Terug naar home
 
 

Vragen en antwoorden

meer Zit ik niet te lang achter de computer om echt rust te vinden?

Tv kijken, gamen, surfen, sociale media, mailen, sms’en… Je leven is waarschijnlijk in grote mate gemediatiseerd. Dat is op zich niet slecht. Het kan je kijk verbreden, je verbondenheid verdiepen, je mogelijkheden verruimen… Maar het kan je ook eenzaam maken, leeg, onvoldaan, versnipperd en onrustig. 

Ascese en onderscheiding kunnen je helpen om technologie de juiste plaats in je leven te geven. Dan kan technologie zelfs bijdragen tot je rust. 

Ascese is de wijsheid om te weten wanneer het genoeg is. Bijvoorbeeld beseffen wanneer je ongelukkig wordt van sociale media. Ascese is ook de kracht om grenzen te stellen aan gedragingen die de vrijheid, vreugde en vrede van je hart meer beknotten dan bevorderen. Bijvoorbeeld de kracht om je smartphone een avond uit te zetten, of om je werk of game te onderbreken. Ascese is de uitknop weten staan en hem gebruiken. 

Onderscheiding is de wijsheid om selectief om te gaan met technologie en media. Bijvoorbeeld beseffen dat de vrijheid, vreugde en vrede van je hart meer baat heeft bij wat minder nieuws consumeren en wat vaker surfen naar StartDeStilte of GewijdeRuimte. Sommige films en tv programma’s dragen meer bij tot je rust dan andere. Dat kan je zelf ervaren. Wees daarin eerlijk tegenover jezelf en draag zorg voor je hart, dat meest weerloze in jou. 

 

Delen