x Blijf op de hoogte via e-mail Geen reclame. Beloofd! Maximaal 2 e-mails per week
 
 

Volgen

Terug naar home
 
 

Vragen en antwoorden

meer Zijn de verhalen uit de Bijbel waar gebeurd?

Moeilijke vraag. Ja, de Bijbelse verhalen zijn gebaseerd op historische ervaringen van Godzoekers. En nee, de literaire vorm van die verhalen is vaak geen puur feitelijk verslag.

De Bijbel is eigenlijk een bibliotheek met boeken in heel verschillende genres. Sommige bevatten veel historische feiten. De passieverhalen van Jezus vermelden bijvoorbeeld veel precieze details.

Andere boeken zijn creatiever en rijk aan beelden. Het eerste scheppingsverhaal (ja, de Bijbel heeft er twee!) is zo’n voorbeeld. Het is ontstaan rond 500 voor Christus, tijdens één van de zwaarste crisissen uit de geschiedenis van Israël: de ballingschap in Babylonië. Volgens de Babylonische cultuur waarin het volk van Israël dreigde opgenomen te worden, was de wereld ontstaan uit de brokstukken van de strijd tussen wraakzuchtige en gewelddadige goden. Het eerste scheppingsverhaal in de Bijbel is meer bedoeld als een lofzang op een liefdevolle, trouwe en leven-scheppende God, dan als een feitelijk verslag. Je kan het zelfs beluisteren als een protestsong.

Leer bidden en mediteren met de Bijbel

 

Delen