x Blijf op de hoogte via e-mail Geen reclame. Beloofd! Maximaal 2 e-mails per week
 
 

Volgen

Terug naar home
 
 

Vragen en antwoorden

meer Welke omstandigheden kunnen mij helpen om te mediteren, te bidden of tot rust te komen?

Onze tijd en cultuur zijn niet bepaald bevorderlijk om stil te vallen. Je levensomstandigheden zo inrichten dat stilte een plaats krijgt, is een lange zoektocht. Een paar tips om mee te beginnen.

  • Een vaste plaats en tijd geven houvast en verlagen de vele drempels die je soms moet overwinnen om stil te vallen.
  • Maar wees ook flexibel. Van je stiltemomenten een strijd maken, draagt niet bepaald bij tot je innerlijke vrede en die van je huisgenoten. Soms kan je beter beginnen met de vele natuurlijke pauzes in je leven goed te benutten.
  • Een website of boek met dagelijkse meditatieteksten kunnen een vriendelijk geheugensteuntje zijn om elke dag even tijd te maken.
  • Stilvallen, mediteren en bidden kosten tijd. Zit je leven overvol, dan zal je ruimte moeten maken. En dat betekent ja zeggen tegen stilte en nee tegen sommige van je activiteiten. Je iets ontzeggen. Vroeger heette dat ascese. Minder tv. Of minder op internet. Minder uitgaan. Minder werken misschien. Minder hobby’s. Eigenlijk is nee leren zeggen een onderdeel van je oefening in stilvallen. Telkens wanneer je beslist wat je gaat doen, maak het dan heel even stil. Vraag je af: Heb ik dit echt nodig? Wat vind ik echt belangrijk? Wat verlang ik ten diepste?
  • Regelmatige groepsbijeenkomsten of gesprekken met een persoonlijke begeleider kunnen een enorme steun zijn.
  • Cola, koffie en chocolade zijn stimulerend. Ze maken stilvallen extra moeilijk. Misschien wil je wat minderen.
  • Stilvallen, mediteren en bidden doe je het beste voor het eten. Met een volle maag is het erg lastig.
  • Kom je slaap tekort, dan zal je lichaam die opeisen zodra je stilvalt. Je kan dan nauwelijks je ogen openhouden. Eerst goed uitslapen is dan de boodschap. Waarschijnlijk zal je door je stille tijd beter gaan slapen. Misschien heb je daardoor net minder slaap nodig.
  • Begin je echt met heel je hart te houden van de stilte, dan lijken de omstandigheden zich vaak vanzelf gunstig te schikken. Zitten de omstandigheden je stille tijd onoverkomelijk in de weg aanvaard dat dan. Beoefen midden in je drukte je diepe verlangen naar stilte. Vertrouw op de kracht van de stilte om zichzelf aan jou te laten kennen als de tijd daar rijp voor is.
 

Delen