x Blijf op de hoogte via e-mail Geen reclame. Beloofd! Maximaal 2 e-mails per week
 
 

Volgen

Terug naar home
 
 

Vragen en antwoorden

meer Welk boek kan me helpen stilvallen?

Een kort stukje lezen uit een goed boek kan een goede manier zijn om je stille tijd te beginnen. De heilige en kerklerares Teresa van Avila vertelt in haar levensverhaal dat ze zich lange tijd zelfs niet aan het persoonlijke gebed durfde wagen zonder de steun van een boek. 

Het biddende lezen (lectio divina) is zelfs een gekende manier van bidden en mediteren. We lezen dan niet om ons verstand te vullen met nieuwe informatie. Maar wel om ons hart te openen voor de stille Aanwezigheid die ons tussen de regels toespreekt.

Het spreekt voor zich dat sommige boeken daar beter voor geschikt zijn dan andere. Alle boeken die geschreven zijn vanuit een stille, biddende en mediterende geest, komen in aanmerking. Vaak gaan die ook over het gebed of de meditatie. Maar dat hoeft niet zo te zijn. 

Christenen zullen vaak biddend lezen met: 

  • Bijbelteksten, bijvoorbeeld de evangelielezing van de dag, 
  • hedendaagse spirituele schrijvers, zoals Anselm GrĂ¼n, John Main…
  • spirituele meesters uit de traditie, zoals Franciscus, Ignatius, Teresa van Avila… 

Welke boeken voor jou geschikt zijn, hangt natuurlijk af van je geloof, je temperament en jouw persoonlijke spirituele weg. Zoek en je zal vinden. Nooit eerder in de geschiedenis was zoveel goede spirituele literatuur binnen handbereid van de gewone leek. 

Bij elke praktijk van meditatie en gebed geven we een eerste aanzet van enkele goede boeken:

Stuur gerust je tips zodat we kunnen aanvullen. 

 

Delen