x Blijf op de hoogte via e-mail Geen reclame. Beloofd! Maximaal 2 e-mails per week
 
 

Volgen

Terug naar home
 
 

Vragen en antwoorden

meer Wat is mediteren, wat is bidden en wat is het verschil?

Mediteren en bidden zijn beide manieren om een relatie aan te gaan en te beoefenen met datgene wat je menselijke vermogens (denken, zien, horen…) overstijgt.

Mediteren (in de boeddhistische betekenis) wordt gebed wanneer je datgene wat het menselijke overstijgt, aanspreekt als een iemand. Om te bidden moet je niet per se in God geloven. Je kan ook bidden tot het Leven. Voor gelovigen is bidden bewust en actief een relatie beleven met God die ernaar verlangt om te verblijven in het hart van elke mens.

In de christelijke traditie wordt het woord meditatie ook gebruikt voor vormen van gebed die vooral beroep doen op de verbeelding en het verstand, zoals Bijbelmeditatie of beeldmeditatie (zie bijvoorbeeld Mediteren met YouTube).

En om het helemaal ingewikkeld te maken, bestaat er in de christelijke traditie ook zoiets als christelijke meditatie, een vorm van contemplatief gebed die het denken en de verbeelding net achterwege wil laten om eenvoudig te verblijven in Gods aanwezigheid. Zoals in Psalm 46 geschreven staat: Wees stil en weet dat ik God ben. Dat bidden ook luisteren kan betekenen, is voor sommige gelovigen een nieuw gegeven. Toch is het al van in het vroege christendom onderdeel van de contemplatieve traditie.

Maar laat je niet door woorden in de war brengen. Probeer het allemaal uit en ervaar zelf de verschillen. 

 

Delen