x Blijf op de hoogte via e-mail Geen reclame. Beloofd! Maximaal 2 e-mails per week
 
 

Volgen

Terug naar home
 
 

Vragen en antwoorden

meer Wat doe ik tegen vermoeidheid als ik mediteer of bid?

Mediteren en bidden is verwijlen bij de bron van je leven. Het geeft je nieuwe energie en zin. 

Maar het moet je niet verwonderen dat je lichamelijke en geestelijke vermoeidheid aan de oppervlakte komen als je stilvalt. Misschien val je zelfs in slaap. Gebeurt dit maar af en toe, maak je er dan niet druk over. Gun je lichaam de rust die het nodig heeft. Stel gewoon vast dat je moe bent en neem de draad van je meditatie weer op als je wakker wordt. 

Heb je systematisch last van vermoeidheid of slaperigheid tijdens je meditatie, beluister dan eerlijk voor jezelf wat dit over je leven en je bidden vertelt.

  • Ben je ’s morgens of net ‘s avonds te moe om te bidden? Experimenteer en zoek het beste moment van de dag voor jouw stiltetijd.
  • Gun je je lichaam wel voldoende waar het recht op heeft? Voldoende slaap, ontspanning en lichaamsbeweging in een rustige omgeving. Gezond eten en drinken. Is dat het geval en ben je toch systematisch fysiek moe, ga dan eens naar je huisarts.
  • Om de subtiele bewegingen van je geest in meditatie en gebed te kunnen smaken, moet je wennen aan een lager niveau van prikkels en van activiteit. Gun je je geest die ademruimte tijdens je dag? Neem je voldoende afstand?
  • Misschien geeft een andere gebedsmethode je nieuwe zin en energie om te bidden. Wat je vroeger hielp, werkt misschien niet meer voor jou. De beste gebedsvorm is degene die je hier en nu helpt om je te openen voor Gods aanwezigheid.
  • Vermoeidheid kan ook wijzen op een spirituele drempel waar je over moet. Je mediteert of bidt bijvoorbeeld op automatische piloot, zonder veel interesse. Of je denkt dat jij de meditatie moet presteren, op eigen kracht, in plaats van te vertrouwen op Gods kracht. Of misschien ben je onbewust gaan geloven dat je het nu wel allemaal gezien hebt. Die drempels zijn uitnodigingen om te groeien in diepgang en overgave.

Elk gebed is een gebed dat je geschonken wordt. Je mag telkens weer bidden zoals je nu kan bidden.

 

Delen