x Blijf op de hoogte via e-mail Geen reclame. Beloofd! Maximaal 2 e-mails per week
 
 

Volgen

Terug naar home
 
 

Vragen en antwoorden

meer Moet ik in de leer gaan bij een boeddhist of een christen?

Ik ben niet gelovig en niet gebonden aan een traditie. Maar ik ben wel spiritueel ingesteld en zoekende. Maakt het dan een verschil of ik in de leer ga bij een boeddhist of een christen? Hoe kan ik kiezen? 

Iedereen heeft zijn persoonlijke spirituele weg te gaan. In alle vrijheid. Volg je hart in alle eerlijkheid en openheid. Je mag erop vertrouwen dat je hart in staat is om wanneer het nodig is onderscheid te maken en te kiezen voor waarheid, schoonheid, liefde, het goede…

Op je weg zullen er momenten zijn van keuze, misschien zelfs van ommekeer, maar ook momenten dat je proeft en kennismaakt. Onderzoek alles, behoud het goede (1 Tes 5,21). Zelfs als je ervoor kiest om christen of boeddhist te zijn, zal je moeten onderzoeken bij welke van de vele spirituele stromingen binnen die traditie jij je thuis voelt. 

Volgens de Dalai Lama kan je je aan het begin van je spirituele weg gerust laten inspireren door verschillende religies. Maar zoals je voor hogere studies een specialisatie kiest, zo zegt hij, zal je keuzes moeten maken als je spiritualiteit zich verdiept. Er zijn wel degelijk verschillen tussen de weg van een christen en die van een boeddhist. Zoals de spiritualiteit van de jezuïeten niet dezelfde is als die van de karmelieten. Er is maar één manier om die verschillen te leren kennen en uiteindelijk te kunnen kiezen: de weg gaan. 

Wat kan je helpen?

  • Goede boeken. Een toegankelijk boekje van een katholiek over de overeenkomsten en verschillen tussen christendom, boeddhisme, jodendom, hindoeïsme en islam is Geloof voor beginners van Anselm Grün.
  • Gesprekken met vrienden en andere zoekers. Spirituele vriendschappen.
  • Groepsbijeenkomsten, conferenties, retraites, cursussen… Zie bijvoorbeeld de evenementen op onze Facebook-pagina.
  • Gesprekken met geestelijke begeleiders.

De Dalai Lama raadde westerlingen ooit aan om te beginnen bij hun eigen, christelijke, traditie en de wortels daarvan te herontdekken. Maar evengoed mag je erop vertrouwen dat de weg jou kiest eenmaal je besluit om op pad te gaan en te blijven. 

 

Delen