x Blijf op de hoogte via e-mail Geen reclame. Beloofd! Maximaal 2 e-mails per week
 
 

Volgen

Terug naar home
 
 

Vragen en antwoorden

meer Hoe vaak en hoe lang moet ik mediteren of bidden?

Er is geen objectieve hoeveelheid tijd voor stilvallen die voor iedereen geschikt zou zijn. Omdat dit afhangt van jouw persoonlijke spirituele weg, waar je je op dit moment op die weg bevindt en de methode die je gebruikt. 

Over de verschillende methodes:

Een goede innerlijke graadmeter is je verlangen naar stilte, meditatie en gebed. Ervaar je het als een geschenk dat je mag mediteren, dan wil je vanzelf meer. Ervaar je je meditatie als een plicht, iets dat je moet, dan kan je het beste wat minderen. Want dan ben je uit op een prestatie en zal je meditatietijd toch niet vruchtbaar zijn, hoe lang je ook mediteert. Let wel op dat je je meditatietijd niet inkort omdat je geen fijne gevoelens ervaart

Enkele praktische tips:

  • Zorg voor regelmaat. Mediteer liever elke dag 10 minuten, dan één keer per week een uur. Al komt het je dagelijkse meditatie waarschijnlijk ten goede als je af en toe ook eens wat langer mediteert.  
  • Probeer ‘s morgens én ‘s avonds te mediteren. Zo krijgt je hele dag een fundament van stilte.
  • Maak tijd voor stilte, wacht niet tot die tijd je gegeven wordt. Plan je meditatietijd in. Of maak gebruik van de natuurlijke overgangen in je dag. Neem bijvoorbeeld een kwartiertje tijd voor stilte tussen je werk en je gezin, of tussen je studie en je ontspanning.
  • Gun jezelf van harte alle tijd die je aan je meditatie besteedt. Dat is misschien nog wel het moeilijkste. Vertrouw erop dat die tijd nuttig besteed is. Misschien is het zelfs het grootste geschenk dat je jezelf, je taken en de mensen rondom jou kan aanbieden.
 

Delen